Please update your Flash Player to view content.

 

Kolejną ciekawostką okazał się ręczny wyrób lizaków  w manufakturze słodkości  Bonominka. Ewa Bonomini-Ulfik, -właścicielka lokalu- dokładnie poinstruowała uczniów, jak należy wyrabiać cukierki: ”Trzeba przy tym mocno uważać, bowiem rozgrzany karmel ma temperaturę około 150 st. Celsjusza. Po wylaniu masy na specjalną podkładkę trzeba trochę odczekać, by ostygła. Trochę, ponieważ karmel szybko tężeje i traci plastyczność. Proces ten pozwala powstrzymać płyta grzewcza, na której układa się lekko ostygły karmel, by utrzymywał odpowiednią temperaturę”. Uczestnicy warsztatów z wielkim zaangażowaniem wytworzyli lizaki według własnego pomysłu.

Opiekunki: M. Trembecka, M. Wojdyło i G. Ziaja


Zapraszamy do galerii zdjęć z wycieczki

 
Projekty

 

 

Procedura aktywacji

konta

w e-dzienniku

wejdź


 

Nasz projekt w polskiej wersji językowej

Wejdź

 

 

Film z X Gimnazjady

Wejdź

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gościmy
Naszą witrynę przegląda teraz 16 gości